Huub Stapel
1954

na zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht debuteerde hij  in 1981 op het toneel in Harold en Maude naast Mary Dresselhuys.
Snel daarop speelde hij de hoofdrol de speelfilm De Lift (regie Dick Maas). Deze film staat bekend als een Nederlandse filmklassieker en wist indertijd vele bezoekers naar de bioscoop te trekken.
Later volgden vele (hoofd)rollen in kassuccessen als Flodder, Amsterdamned en Van God Los, Smoorverliefd, Iep!, Sint, Johan, De Goede Dood, Walhalla en Hemel op Aarde. Daarnaast was hij onder meer te zien als burgemeester Ed van Thijn in het televisiedrama  'Retour Den Haag' en als Hendrik in de bekroonde tv-serie 'De Partizanen'. Voor deze rol ontving hij het Gouden Kalf als Beste Acteur op het filmfestival in Utrecht. Ook in Duitsland speelde hij in tientallen tv- en bioscoopfilms. Op de televisie was hij te zien in de populaire tv-serie Moeder Ik Wil Bij de Revue en op Netflix in de spannende serie Zwarte Tulp.
Als autoliefhebber presenteerde Stapel op televisie o.a. de programma’s  Stapel op auto's en Stapel op de USA.
Sinds 2003 staat Stapel na een onderbreking van elf jaar weer op het toneel. Bij Het Nationale Toneel was hij te zien in Democraten als de charismatische Willy Brandt. Daarnaast speelde hij in Mephisto en samen met Will van Kralingen in Kentering van een Huwelijk. Voor zijn rol in de theatervoorstellingen Eten met vrienden en De Kus werd Stapel genomineerd voor de Louis d’Or.
In het theaterseizoen 2008 speelde Stapel opnieuw naast Van Kralingen in de voorstelling De Goede Dood, een stuk over euthanasie verder was hij te zien in Sint Helena, God van de Slachting en Carnage.  In seizoen 2012-13 was Stapel te zien in de uitermate succesvolle solovoorstelling Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus;, nu is Huub te zien in zijn nieuwe voorstelling MV2 http://www.m-v2.nl/ 
Volgend seizoen zal hij te zien zijn in de theatervoorstelling Intouchable naar de gelijknamige practige Franse film.
 
Website Huub Stapel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Photo by Mark Uyl
© Mark Uyl