Huub Stapel
1954

na zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht debuteerde hij  in 1981 op het toneel in Harold en Maude naast Mary Dresselhuys.
 
Snel daarop speelde hij de hoofdrol de speelfilm De Lift (regie Dick Maas). Deze film staat bekend als een Nederlandse filmklassieker en wist indertijd vele bezoekers naar de bioscoop te trekken. Later volgden vele (hoofd)rollen in kassuccessen als Flodder, Amsterdamned, Van God Los, Smoorverliefd, Sint, Johan, De Goede Dood, Walhalla, Hemel op Aarde en De Zevende Hemel. In 2018 was hij te zien in de epische bioscoopfilm Redbad in regie van Roel Reine.
 
Daarnaast was hij onder meer te zien als burgemeester Ed van Thijn in het televisiedrama Retour Den Haag en als Hendrik in de bekroonde tv-serie De Partizanen. Voor deze rol ontving hij het Gouden Kalf als Beste Acteur op het filmfestival in Utrecht. Verder was hij te zien in de populaire tv-serie Moeder Ik Wil Bij de Revue, Goedenavond dames en heren, Zwarte Tulp 1 & 2, Land van Lubbers en Flikken Rotterdam seizoen 1 & 2. Ook in Duitsland speelde hij in tientallen tv- en bioscoopfilms.
 
Als autoliefhebber presenteerde Stapel op televisie o.a. de programma’s  Stapel op auto's en Stapel op de USA.
 
Sinds 2003 staat Stapel na een onderbreking van elf jaar weer op het toneel. Bij Het Nationale Toneel was hij te zien in Democraten als de charismatische Willy Brandt. Daarnaast speelde hij in Mephisto en samen met Will van Kralingen in Kentering van een Huwelijk. Voor zijn rol in de theatervoorstellingen Eten met Vrienden en De Kus werd Stapel genomineerd voor de Louis d’Or. Daarna speelde hij opnieuw naast Van Kralingen in de voorstelling De Goede Dood, een stuk over euthanasie. Ook was hij te zien in Sint Helena (als Napoleon), God van de Slachting, de uitermate succesvolle solovoorstelling Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus, daarna MV2. In 2016 was hij te zien in de theatervoorstelling Intouchables naar de gelijknamige film. In 2017 stond hij op toneel met Pink Pop van Toneelgroep Maastricht en was hij te zien als Remmers in Vastgoed BV. Ook in 2018 stond hij in een voorstelling van Toneelgroep Maastricht in de titel rol in King Lear. Op dit moment is hij te zien in de voorstelling De Waarheid en is hij aan het filmen voor seizoen 2 van De 12 van Oldenheim.
 
Website Huub Stapel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Photo by Mark Uyl
© Mark Uyl