Thomas Acda
1967

is een Nederlandse cabaretier, acteur en zanger.
Acda groeide op in het Noord-Hollandse dorp De Rijp. Na zijn middelbare school ging Acda eerst naar de toneelacademie, maar hij stapte al snel over naar de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Daar maakte hij voor het eerst kennis met Paul de Munnik. Ze studeerden in 1993 af met een gezamenlijke productie waarvoor ze de Pisuisse-aanmoedigingsprijs kregen. Acda treedt een tijdje op met de band Herman en Ik.
In 1995 komen Acda en De Munnik weer bij elkaar om samen een theatershow te maken met de naam Zwerf'On. Op 30 maart 2015 gaven Acda en De Munnik in een uitverkocht Carré hun allerlaatste concert en ontvingen zij de Andreaspenning van de Stad Amsterdam en werd Acda op 27 mrt 2015 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Na 20 jaar samen op de planken te hebben gestaan, gaan ze nu ieder hun eigen weg. Zij zijn nog steeds een van de meest succesvolle Nederlandse bands als het gaat om albumverkoop. Hun eerste CD 'Acda & De Munnik´ stond ruim 100 weken in de album top 100.
Acda was te zien in de televisieserie In voor en tegenspoed (VARA), Baantjer (RTL), All Stars- serie 1 & 2 (VARA), Flikken Maastricht (TROS) als Daan de Vos, in Penoza (KRO) in de rol van Frans van Walraven en is hij geruime tijd te zien in het panel van Dit was het nieuws (TROS & RTL). In 2015 was hij te zien in de SBS6 serie Bureau Raampoort en sinds 2014 is Thomas als (semi) zichzelf te zien in de tv serie Jeuk! (VARA), waarvan inmiddels serie 4 in de maak is die te zien zal zijn in het najaar van 2017
Vanaf 1997 speelt hij in een aantal films, waaronder All Stars & All Stars2: Old Stars (regie: Jean van de Velde), The Missing Link (Ger Poppelaars), Lek (Jean van de Velde), De Scheepsjongens van Bontekoe (Steven de Jong), In Oranje (Joram Lürssen), Wonderbroeders (Michiel van Jaarsveld), Chez Nous (Tim Oliehoek), Alles is Liefde (Joram Lürssen) waarvoor hij een Rembrandt Award voor Beste Acteur ontving. Dit najaar is hij te zien in de nieuwe bioscoopfilm De Zevende Hemel (Job Gosschalk).
In 2016 maakte hij met de Telefilm Fake zijn regiedebuut en schreef hij zijn eerste roman Onderweg met Roadie (uitgevrij Lebowski).